21/3/19

Concurs Sant Jordi 2019


L'Associació de Famílies de l'escola i el claustre de mestres convoquen a les famílies de l’escola a participar en el concurs de Sant Jordi 2019. Aquest any el tema central són:

LES EMOCIONS

Alegria, esperança, il·lusió, enuig, serenor, entusiasme...
Moltes emocions ens acompanyen en aquest dia tan especial.
Animeu-vos a mostrar el vostre Sant Jordi més emocional!

Al fulletó de sota trobareu les instruccions detallades del Concurs literari i del Concurs artístic.





Tots els treballs han de ser anònims i anar acompanyats d’un sobre amb les dades del/s participant/s a l’interior. Cal entregar els treballs literaris per email (salvadorespriuampa@gmail.com) i els treballs artístics al taulell de l'AFA (16:30h-17:30h). La data límit és el 5 d'abril. Aquí trobareu les bases completes del concurs.

Tots els participants rebran un petit premi. Després el jurat farà mencions especials als diferents artistes. Esperem els vostres treballs, famílies!

17/3/19

Sopar i rifa de Carnestoltes

El dissabte passat, dia 16 de març, es va celebrar un sopar amb totes les famílies que van participar a la rua de Carnestoltes per passar una estona plegats i celebrar el premi. Cada família va portar una mica de menjar i entre tots van fer un mega pica-pica. No va faltar res! Pizzes, truites exquisites, pastissos, etc...

També es va fer la rifa on es sortejava un lot amb un pernil, una ampolla de vi, una ampolla de cava i una caixa de bombons. El número premiat va ser el 0166. Felicitats a la família guanyadora i... a disfrutar de la cistella!



10/3/19

Segona xerrada Famílies amb veu sobre Gestió d'emocions

La Comissió de l'AFA Famílies amb veu ha organitzat la segona activitat del cicle de xerrades del curs 2018-2019. Consistirà en una xerrada-taller sobre "Recursos per a gestionar les emocions" feta per Elisenda Pascual, psicòloga i diplomada en pedagogia sistèmica, que ja va venir a fer la primera i existosa xerrada d'aquest curs.

Data i hora: divendres 5 d'abril a les 17h
Lloc: Escola Salvador Espriu, Sant Feliu de Llobregat
Organitza: AFA Salvador Espriu
Inscripcions: familiesespriu@gmail.com
Preu: 3 € (gratuït pels socis de l'AFA del Salvador Espriu)

El taller està adreçat a famílies i professorat amb infants de 3 a 7 anys. Hi haurà servei d'acollida i berenar saludable. No us ho perdeu! Ens emocionarem!

Xerrada de Famílies amb veu sobre Límits amb amor


El passat 12 de novembre, la Comissió de l’AFA Famílies amb Veu va iniciar el cicle de xerrades del curs 2018-2019 convidant Elisenda Pascual, psicòloga, psicoterapeuta i diplomada en pedagogia sistèmica, per parlar-nos dels “Límits, un camí d’Amor i Respecte”. Us fem en aquest article un petit resum d’aquesta interessant trobada.

L’Elisenda Pascual ens va explicar com és de necessari posar límits des de l’amor i el respecte per acompanyar el creixement dels nostres fills i filles. El primer que cal fer com a pares i mares és acceptar les nostres vivències per ser conscients del que volem i el que no volem reproduir en la criança dels nostres fills i filles. Treballant els límits des d’una mirada positiva, sense ser cohercitius, i posant uns límits clars aconseguirem que els nostres infants els assimilin i els repercuteixin en la seva adolescència i vida adulta.

Per posar límits des de l’amor i el respecte hem d’entendre les necessitats reals que té cada infant en la etapa que viu i donar suport emocional des de la calma. Hem d’actuar de forma forta i assertiva, però mai violenta. Ens hem d’apropar, mantenir un contacte i oferir alternatives vàlides que no traspassin els límits que hem posat. Exemples:
  • “M'han castigat a classe per estirar els cabells”. Si acompanyem emocionalment a aquest infant (preguntem sense jutjar i en calma, què ha passat), potser ens explica que abans li han donat 3 patades i que, com encara no controla l’impuls que li genera la ràbia de rebre 3 patades, sense pensar, ja que encara no sap fer-ho per etapa evolutiva, el seu cervell no està prou madur, la seva resposta automàtica ha estat estirar els cabells. Tenint informació del precedent i de com ha actuat, li podem explicar que ningú ha de pegar ningú.
  • Posem el límit de no jugar a pilota a casa però podem oferir l’alternativa de jugar amb una pilota de paper o de sortir a jugar al carrer.
Cal tenir en compte que les emocions són vàlides i necessàries totes, tant l’alegria com la tristesa o la ràbia. L’objectiu no és eliminar emocions sino saber gestionar-les. Per exemple, per ajudar l’infant a canalitzar la ràbia podem oferir-li un espai tou, un “coixí de la ràbia” on poder colpejar o cridar quan sigui necessari.

Hem de posar límits amb amor i fermesa perquè l'infant es senti segur. Necessiten la nostra mirada i reconeixement, la nostra presència. Podem fer-nos aquestes 3 preguntes, si alguna la responem amb un sí, és que es necessita posar un límit:
  1. Això que està fent, li fa mal a ell/a mateix/a?
  2. Li fa mal a altra persona o ésser viu?
  3. Fa malbé alguna cosa material?
Cada no necessita un sí: A les parets de casa no es pinta, pots pintar a un paper. Cridar a una capsa de crits. No peguem a persones, però pots colpejar un coixí. No insultem a persones, però pots dir-los a la capsa dels insults (és millor no castrar-los, estan experimentant la força de les paraules per fer-se més grans). Els podem ajudar a validar què li passa posant-li paraules: “Dius capullo perquè estàs enfadat?” Els infants no són dolents, els fem dolents.

Passar-se els límits pot tenir conseqüències, que son relatives al que ha passat, però el càstig és inconnex, què té a veure fer mal a algú i quedar-se sense tele o sense pati? Un/a nen/a que es porta malament té dolor i l'hem d'acompanyar i ensenyar-li conseqüències. Si castiguem, el dolor que sent, es farà més gran. Per exemple:
  • Una nena pega a un nen. Contenir a l'agressora perquè no continui pegant, estar al seu costat per acompanyar el seu dolor (pel qual està pegant) i estar al costat de la víctima agredida. 
  • Un infant que no es vol dutxar. No li deixem continuar jugant o fer altres activitats fins que es dutxi perquè no està net per fer-ho. Pot saltar-se el sopar i anar a dormir si la situació s'allarga. 
Finalment, cal recordar que cada etapa de desenvolupament té necessitats, que són diferents dels desitjos. Per exemple, dels 3 als 6 anys, és una necessitat anar sense roba o tocar-se els genitals, però en canvi és un desig menjar una llaminadura.

Aquí us deixem un enllaç a un article on la pròpia Elisenda explica els “Límits, un camí d’Amor i Respecte”. Us convidem a llegir-lo i a estar atentes a les properes xerrades que programarem des de la comissió. En concret, la propera cita amb l’Elisenda serà el divendres 5 d’abril, quan vindrà a oferir-nos la Xerrada-Taller “Recursos per a gestionar les emocions”, dirigida a famílies i professorat amb infants de 3 a 7 anys.

5/3/19

Primer premi infantil Carnestoltes 2019


'L'Espriu està molt viu!' 

Com cada any, el dissabte 2 de març l'AFA de l'escola va participar a la rua de carnaval de Sant Feliu amb la comparsa 'L'Espriu està molt viu'. Infants, mares i pares es van disfressar de Catrines (cal·laberes vestides amb roba de gala de la tradició mexicana), amb uns vestits preciosos plens de colors, decorats amb plats, coberts i gots de plàstic.

I la feinada va valer la pena... la comparsa de l'AFA va guanyar el Primer Premi en categoria infantil!!! Moltes felicitats a la Comissió de Carnestoltes de l'AFA i a totes les famílies que van participar a la rua!!!


La comparsa va reunir 133 persones, una de les més nombroses de la rua. La participació d'enguany a la rua de Sant Feliu va ser d'uns 1700 participants i 19 comparses.

Els premiats en la modalitat infantil van ser:  
  • 1r premi: 'L'espriu està molt viu', AFA Escola Salvador Espriu  
  • 2n premi: 'Sigues espavilat i surt del ramat', AMPA Escola Josep Monmany.  
  • 3r premi: 'Terracotes Pau Xian, vius a l'eternitat', AFA Escola Pau Vila. 
Les comparses d'adults premiades van ser: 
  • 1r premi: 'Les alegres petitones d'un pintor', Casal Municipal de la Gent Gran
  • 2n premi: 'Destellos de luna', Amics del Carrer Santa Creu
  • 3r premi: 'Mi tradición más famosa', Real Pocket's Dance Group

Aquí sota, trobareu un vídeo de l'actuació a l'escenari de la Plaça de la Vila, amb la magnífica coreografia que havien estat assajant.





4/3/19

Festa carnestoltes 2019 i segona xocolatada solidària


El passat divendres 1 de març vam celebrar el Carnestoltes 2019 a l'escola. A les 16.15h els pares vam poder entrar al pati, on l'AFA havia organitzat un xocolatada solidària i una masterclass familiar amb l'Ezequiel Tejero, el professor de dansa i coreògraf dels balls del Salvador Espriu.

Les dues activitats van tenir molt d'èxit: l'Ezequiel, amb la seva habitual energia, va fer ballar a grans i a petits, i la xocolata desfeta era boníssima! A més a més, amb la xocolatada es van recollir 755 euros, tot un récord! Els diners recollits es destinaran a la investigació en càncer infantil a l'hospital de Sant Joan de Déu. Gràcies a totes les famílies per participar i a la comissió solidària de l'AFA per organitzar-ho!


Finalment, volem agraïr també l'ajuda de les empreses col·laboradores: